7 Ocak 2011 Cuma

GRİBİ TANIYALIM

DR. KEREM ÇİDEM                                                                                                        N0:001

                          GRİP

Grip nasıl tedavi edilir?
Grip ve soğuk algınlığı tedavisi için öncelikle yapılması gereken şey mutlak yatak istirahati, ağrı kesici ilaçlar ve eczaneden satın alınabilecek sprey şeklinde burun açıcılar.

Grip 7-10 gün içinde geçer

Tuz içerenler başta olmak üzere burun açısı spreyler uzun süre kullanılmamalı. 3-5 gün içerisinde olumlu bir değişiklik olmazsa, uzman hekimin görmesinde yarar var.

Grip, gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı olarak bahsettiğimiz enfeksiyonların çoğu 7-10 gün içerisinde iyileşebiliyor.

Bazı olgularda akut sinüzit tablosuyla birlikte daha uzun süreli bir gidiş söz konusu olursa, doktorun önerileri doğrultusunda farklı tedavilere başlanmalı.
Grip ve soğuk algınlığı farklı hastalıklar mı?
Grip; influenza virüsünün yol açtığı, ciddi burun iltihabı ile birlikte görülen, hayati tehlike söz konusu olduğu için daha çok dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık.

Hem grip hem de soğuk algınlığında burun tıkanıklığı, burun akıntısı var. Ancak yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı gripte daha ön planda. Bazı yönlerden birbirine benzemekle birlikte, gripte klinik şikayetler ve enfeksiyon daha şiddetli.
Gribin belirtileri nelerdir?
Grip belirtileri soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon ve akut sinüzit tablosuyla karışabilir. Gribin diğer rahatsızlıklardan farkı, tablonun daha ağır olmasıdır.

Özellikle ateş, kırgınlık, halsizlik, kas ve eklem ağrıları daha yoğun görülür. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı da diğer rahatsızlıklara oranla daha fazladır.

Grip olunduğunda mutlaka antibiyotik alınmalı mı?
Gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı, grip adı verilen üst solunum yolu enfeksiyonlarında çoğu zaman antibiyotiğin yeri yok. Ancak bakterilerin işe karıştığı durumda antibiyotik kullanımına doktor karar vermeli.

Antibiyotik kullanmadan önce

Hastanın kendi başına antibiyotik alması son derece yanlış olur. Çünkü antibiyotik aldığımız zaman vücut direncimizi düşürüyoruz ve hastalıkla mücadele açısından yanlış bir iş yapmış oluyoruz.

Doktorun önerileri doğrultusunda antibiyotik doğru zamanda uygulanırsa tabii ki yararlı olacaktır.

Enfeksiyon süresince, virüslerle birlikte bakterilerin de olduğu bir ortamda, tabii ki antibiyotik alınması yararlı olacaktır ve rahatsızlığın şiddetini azaltacak, iyileşme dönemini hızlandıracaktır.
Grip nasıl bir hastalıktır?
Grip, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon birbirine çok benzeyen rahatsızlıklardır. Grip, influenza adını verdiğimiz virüsün neden olduğu çok ciddi bir burun iltihabıdır.

Grip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Daha çok kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş, burun tıkanıklığı, burun akıntısıyla karakterize bir rahatsızlıktır. Grip çok ciddi anlamda yatak istirahati ve etkin ilaç tedavisinin düzenlenmesi gereken rahatsızlık olarak karşımıza çıkabilir.

Gribal enfeksiyon ise grip virüsüne benzer diğer farklı virüslerin yine grip tablosuna benzer şikayetler vermesi nedeniyle bu ismi alır.

Gribal enfeksiyon daha genel bir terim. Grip, gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en sık karşımıza çıkan rahatsızlıklar.
Gripten nasıl korunabiliriz?
Gripten korunmak için öncelikle çok sık ellerimizi yıkamalı, çok iyi giyinmeli, iyi uyumalı ve iyi beslenmeliyiz. Yaşadığımız ve uyuduğumuz ortamın havalandırmasının doğru olması lazım.

Kalabalık ortamlardan uzak durun

Bulunduğumuz ortam aşırı kuru, aşırı nemli veya aşırı sıcak olmamalı. Kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kısa süreli kalmaya çalışmalıyız. Bol sıvı tüketmeliyiz. Günde en az 10-12 bardak su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz.

Saydığımız gripten korunma yöntemlerini uygularsak, grip, gribal enfeksiyon veya soğuk algınlığına yakalanma ihtimalimiz çok aza inecektir.
Herkes grip aşısı yaptırabilir mi?
Özellikle santral sinir sistemini ilgilendiren ciddi yan etkileri nedeniyle grip aşısı herkese önerilmez.

Kimler yaptırmalı?

Bu nedenle, 65 yaş üzeri hastalar, kronik yatalak hastalar, bağışıklık sistemi çok ileri düzeyde düşük olan kişilere grip aşısı yaptırması önerilir. Bunların bakımıyla ilgilenen ev halkı ya da personel de mutlaka aşı yaptırmalı.

Ayrıca grip riskinde olan anne adayları, çok uzun süre aspirin tedavisi altında olan kişileri de risk grupları içerisinde sayabiliriz ve aşı yaptırmasını önerebiliriz.

Yan etkilerin daha az olduğu aşıları çocuk yaş grubundaki hastalara önermek daha uygun olur.
Grip aşısı gripten kesin korur mu?
Grip aşısı herkese önerilmez. Klasik grip aşısı, her sene sonbahar mevsiminde 15 kasıma kadar yapılabilecek ve koruyuculuğu 1 sene süren bir aşı.

Her yıl farklı grip aşısı

Aşıyı hazırlayan firmalar Dünya Sağlık Örgütünden bir önceki yıl dünyanın farklı ülkelerinde salgın yapmış virüslerden hazırlanan farklı özelliklerdeki aşıları piyasaya veriyor. Grip aşısı bizi sadece influenza adı verilen grip virüsünden korur.

Grip aşısının koruyuculuğu %50 ile 80 arasındadır. Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı aşı şu an için mevcut değildir.
Grip sadece kış mevsiminde görülen bir hastalık mı?
Grip kış mevsimi dışında da görülebilir. Ancak genelde kış mevsiminde görülmesinin nedeni soğuk ortamın burun mukozasında yaptığı olumsuz değişiklikler ile bu tür enfeksiyonlara zemin hazırlaması ve mevsim itibariyle güneş ışınlarının daha az olması.

Güneşli günlerin daha az ortaya çıkmasıyla soğuğun da olumsuz etkisi var. Ayrıca yine kış mevsiminde kalabalık, aşırı sıcak ve kuru ortamlarda yaşamamız yine grip nedeni olarak kabul edilen olumsuz faktörlerdir.
Gribi çevremize bulaştırmamak için ne tür önlemler alabiliriz?
Gripli hastalarla kucaklaşmamalı, öpüşmemeli ve tokalaşmamalıyız. İstirahat ettiğimiz, uyuduğumuz ve yaşadığımız ortamlar mutlaka temiz olmalı.

Gribe karşı altın öneriler

Gripten korunmak için iyi beslenmeli, iyi korunmalı, iyi uyumalıyız. Ellerimizi çok sık yıkamalıyız. Kış mevsiminde kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kadar uzun süreli kalmaktan kaçınmalıyız.

Gripli ya da gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı olan kişilerin de kendilerine yönelik sorumlulukları olması gerekiyor. Hastalığı diğer insanlara bulaştırmamak için rahatsızlık boyunca maske takmalarında yarar var.
                                                                       SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder