31 Ekim 2018 Çarşamba


Anormal uterin kanama nedir?

Anormal uterin kanama, rahimden (vajinanızdan) herhangi bir ağır veya sıra dışı kanamadır. Normal adet döneminiz dahil olmak üzere, aylık döngünüz sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Anormal uterin kanamanın belirtileri

Dönemler arası vajinal kanama anormal uterin kanamanın bir belirtisidir. Döneminizde aşırı derecede ağır kanama olması anormal uterin kanama olarak da düşünülebilir. Bir süre boyunca çok ağır kanama ve / veya 7 günden fazla süren kanamalara menoraji denir. Örneğin, kadınlar her saat, 1 veya daha fazla tampon veya hijyenik ped değiştirmesi gerekecek kadar kanayabilirler.

Anormal uterin kanamaya neden olan nedir ?

Çeşitli şeyler anormal uterin kanamaya neden olabilir. Hamilelik yaygın bir nedendir. Rahimdeki polipler veya miyomlar (küçük ve büyük olabilir) da kanamaya neden olabilir. Nadiren, tiroid problemi, serviksin enfeksiyonu veya   rahim kanseri anormal uterin kanamaya neden olabilir.

Çoğu kadında, anormal uterin kanama, hormon dengesizliğinden kaynaklanır. Hormonlar sorun olduğunda, doktorlar disfonksiyonel uterus kanaması  (DUK) problemini ararlar. Hormon dengesizliğinin neden olduğu anormal kanamalar, gençlerde veya menopoza yaklaşan kadınlarda daha sık görülür  .

Bunlar anormal uterin kanamaya neden olabilecek sorunlardan sadece birkaçıdır. Bu sorunlar her yaşta ortaya çıkabilir, ancak anormal uterin kanamanın muhtemel nedeni genellikle yaşınıza bağlıdır.

Kadınlar 20, 30 ve 30 yaşlarında

Genç kadınlarda ve gençlerde anormal kanamanın yaygın bir nedeni hamileliktir. Çoğu kadın, normal bir gebeliğin ilk birkaç ayında anormal kanama geçirir. Bazı doğum kontrol hapları veya rahim içi araç (RİA) da anormal kanamaya neden olabilir.

Anormal uterus kanaması olan bazı genç kadınlar, adet döngüsü sırasında yumurtalıklarından (yumurtlama denir) yumurta bırakmazlar. Bu, adet görmeye yeni başlamış olan gençler için yaygındır. Bu, vücudunuzdaki östrojenin, uterusun (endometriyum olarak adlandırılır) iç dokusunu çok kalınlaşana kadar büyüttüğü bir hormon dengesizliğine neden olur. Vücudunuz periyodunuz sırasında bu iç dokudan kurtulduğunda, kanama çok ağır olacaktır. Hormon dengesizliği de vücudunuzun iç dokunun ne zaman döküldüğünü bilmemesine neden olabilir. Bu, dönemleriniz arasında düzensiz kanamaya (“lekelenme”) neden olabilir.

Kadınlar 40 yaşlarında ve 50'li yaşların başında

Menopozdan önceki yıllarda ve menopoz başladığında, kadınların yumurtlamadığı aylar vardır. Bu ağır dönemler ve daha hafif, düzensiz kanama dahil olmak üzere anormal uterin kanamaya neden olabilir.

Rahim iç dokusunun kalınlaşması, 40'lı ve 50'li yaşlarındaki kadınlarda kanamanın başka bir nedenidir. Bu kalınlaşma rahim kanseri uyarısı olabilir. Eğer anormal uterus kanaması varsa ve bu yaş grubundaysanız, doktorunuza bunu anlatmanız gerekir.  yaşlanmanın normal bir parçası olabilir, ancak rahim kanserinin nedeni olmadığından emin olmak önemlidir.

Menopoz sonrası kadınlar

Hormon replasman tedavisi menopoz sonrası rahim kanamasının yaygın bir nedenidir. Diğer nedenler arasında endometriyal ve rahim kanseri yer alır. Bu kanserler yaşlı kadınlarda genç kadınlara göre daha yaygındır. Fakat kanser her zaman anormal uterin kanamanın sebebi değildir. Diğer birçok problem menopozdan sonra kanamaya neden olabilir. Bu nedenle, menopozdan sonra kanamanız varsa doktorunuzla konuşmak önemlidir.

Anormal uterin kanama nasıl teşhis edilir?

Doktorunuzun olaya yaklaşımı yaşınıza göre olabilir. Hamile olma ihtimali için, doktorunuz hamilelik testi isteyebilir. Kanamanız ağırsa, diğer testlere ek olarak, doktorunuz kan kaybını kontrol etmek için kan sayımınızı kontrol etmek isteyebilir. Anormal uterin kanamanız demir eksikliği ve anemiye yol açabilir .

Pelvik bölgenizin ultrason muayenesi, hem uterus hem de yumurtalıklarınızı gösterir. Ayrıca kanamanızın sebebini de gösterebilir.

Doktorunuz endometriyal biyopsi almak isteyebilir. Bu rahim iç dokusunun bir testidir. Rahiminize ince bir plastik tüp (kateter adı verilir) koyarak yapılır. Doktorunuz, uterus kaplamasının küçük bir parçasını çıkarmak için kateteri kullanacaktır. Test için laboratuvara o dokuyugönderecek. Test, kanseriniz varsa veya hücrelerde bir değişiklik olup olmadığını gösterir. Doktorun muayenehanesinde bir biyopsi yapılabilir ve  bu sadece hafif ağrıya neden olur.

Başka bir test bir histeroskopidir. İçinde küçük bir kamera bulunan ince bir tüp rahminize konur. Kamera, doktorunuzun rahminizin içini görmesini sağlar. Anormal bir şey ortaya çıkarsa, doktorunuz biyopsi alabilir.

Anormal uterin kanama önlenebilir veya önlenebilir mi?

Anormal uterin kanamanız hormonal değişikliklerden kaynaklanıyorsa, bunu önleyemezsiniz. Ancak eğer hormonal değişiklikleriniz aşırı kilolu olmanızdan kaynaklanıyorsa, kilo vermek yardımcı olabilir. Kilonuz hormon üretiminizi etkiler. Sağlıklı bir kilonun korunması, anormal uterin kanamayı önlemeye yardımcı olabilir.

Anormal uterin kanama tedavisi

Anormal kanama için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedaviniz kanamanızın nedenine, yaşınıza ve gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğinize bağlı olacaktır. Doktorunuz hangi tedavinin sizin için uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır. Veya doktorunuz, bir hormon dengesizliğinin anormal kanamanıza neden olduğuna karar verirse, siz ve doktorunuz, kanamanın kendi kendine iyileşip iyileşmediğini beklemeye karar verebilirsiniz. Bazı tedavi seçenekleri şunları içerir:

Rahim içi araç (RİA).  Doktorunuz RİA önerebilir. RİA, hamileliği önlemek için doktorunuzun vajinanız yoluyla rahminize yerleştirdiği küçük, plastik bir cihazdır.  RİA türlerinden bir tanesi hormon salgılar ve bu tip anormal kanamayı önemli ölçüde azaltabilir. Doğum kontrol hapları gibi, bazen hormonsuz  RİA'lar anormal kanamaya neden olabilir. Bu olursa, doktorunuza söyleyin.

Doğum kontrol hapları.  Doğum kontrol hapları, rahminizin iç tabakasını fazla kalınlaşmadan durdurabilen hormonlar içerir. Onlar da adet döngüsünü düzenli tutmaya yardımcı olabilir ve krampları azaltır. Bazı doğum kontrol hapları, özellikle de sadece progestin hapı (“mini hap” olarak da adlandırılır) bazı kadınlar için anormal kanamaya neden olabilir. Aldığınız hapın anormal kanamanızı kontrol edip-etmediğini doktorunuza bildirin.

 D & C veya dilatasyon ve küretaj . D & C, rahim boynunuzun açılmasını yeterli bir şekilde gerdiren bir yöntemdir, böylece rahiminize bir cerrahi alet yerleştirilebilir. Doktorunuz rahiminizin içtabakasını  kazımak için bu aracı kullanır. Çıkarılan iç tabaka anormal doku için bir laboratuarda kontrol edilir.  D & C genel anestezi altında yapılır (uyku halindeyken).

Ağır kanamanız varsa, doktorunuz sorunu bulmak ve kanamayı tedavi etmek için hem D & C hem de uygulayabilir. D & C'nin kendisi genellikle ağır kanamayı durdurur. Bu prosedürün gerekli olup olmadığına doktorunuz karar verecektir.

Histerektomi.  Bu tip ameliyatlar uterusun vücuttan çıkartılması demektir.. Histerektomi yapılırsa, bir daha adet olmayacak ve hamile kalmayacaksınız anlamı taşır. Histerektomi genel anestezi ve hastanede kalış gerektiren büyük bir ameliyattır. Uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir. Histerektominin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşun.

Endometriyal ablasyon  , rahmin iç yüzeyini tahrip eden bir cerrahi prosedürdür. Histerektominin aksine, uterusu çıkarmaz. Bazı kadınlarda endometriyal ablasyon tüm adet kanamasını durdurabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlarda hala hafif adet kanaması veya endometriyal ablasyondan sonra lekelenme vardır. Bazı kadınların prosedürden sonra düzenli adet dönemleri olabilir. Endometriyal ablasyonu olan kadınlarda hala bir çok doğum kontrolünü kullanmasına gerek duyulmasına rağmen, çoğu vakada, işlemden sonra hamilelik olası değildir.

Doktorunuz endometriyal ablasyonu birkaç farklı şekilde yapabilir. Daha yeni endometriyal ablasyon teknikleri genel anestezi veya hastanede kalış gerektirmez. Bu işlemden sonraki iyileşme süresi, histerektomi sonrası iyileşme süresinden daha kısadır.

Anormal uterin kanama ile yaşamak

Anormal uterin kanama hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Kanamanın ne zaman başlayacağını tahmin edememek, her zaman endişeli olmanıza neden olabilir. Ayrıca, ağır adet kanaması sizin döneminizdeki günlük aktivitelerinizi sınırlayabilir. Bazı kadınlar için, evden çıkmalarını bile engel olur.

Diyetinizde yeterli miktarda demir aldığınızdan emin olmalısınız. Doktorunuz, anemik olmamanızı sağlamak için demir reçete edebilir.

Doktorunuza sormanız gereken sorular

  • Anormal uterin kanamanızın olası nedeni nedir?
  • Durumum ciddi mi? Başka sağlık sorunları için risk altında mıyım?
  • Sebep temelinde hangi tedavi seçeneklerini öneriyorsunuz?
  • Bu tedavinin riskleri ve yararları nelerdir?
  • Tedavi gelecekte hamile kalma şansımı etkiler mi?
kaynaklar


Son güncelleme: 18 Mayıs 2017

Bu yazı genel bir bakış sağlar ve herkes için geçerli olmayabilir. Bu bilgilerin sizin için geçerli olup olmadığını öğrenmek ve bu konuda daha fazla bilgi edinmek için aile doktorunuzla konuşun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder